Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?
Çiğ Köfte
Konu İçeriği
Evde leziz çiy köfte yapmak, elbetteki mümkün. Son derece mükemmel çiğ köfte yapmak hiçte zor değil. Yeter ki çiğ köfteyi gerektiği kadar yoğurun. Leziz çiğ köfte yapmanın en önemli püf noktası, yoğurma saatine uymak ve doğru baharatları kullanmaktır. Peki, evde çiğ köfte nasıl yapılır?
Çiğ Köfte Tarifi
Evet, bugün “Evde çiğ köfte nasıl yapılır?” sorusunu soran sizler için mükemmel bir çiğ köfte tarifi, hazırladım ve yine sizler içinde anlatıma sunacağım. Şimdi dilerseniz sizler için hazırladığım çiğ köfte tarifini, anlatmaya malzemelerden başlayalım.
Çiğ Köfte İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Çiğ köfte malzemeleri;
- 1 paket ince esmer bulgur,
- 1 su bardağı kaynar su,
- 1 su bardağı sıvı yağ,
- 1 çay bardağı nar ekşisi,
- Yarım çay bardağı nar ekşisi sosu,
- 1 adet kuru soğan,
- 5 diş sarımsak,
- 2 adet domates,
- Yarım su bardağı domates salcası,
- Yarım çay bardağı biber salcası,
- Kimyon,
- Toz acı biber,
- Kırmızı pul biber,
- Kara biber,
- Kekik,
- Tuz,
- Maydanoz,
- 3 adet limon,
- Son olarak da damak tadınıza göre diğer baharat çeşitlerinden de kullanabilirsiniz.
Eğer çiğ köftesinde et tercih ediyorsanız, bu malzemelerle beraber yarım kilo yağsız kıymada kullanabilirsiniz. Ancak kıyma kullanacak olursanız, çiğ köfte harcını normalden en az iki kat daha fazla yoğurmanız gerekiyor. Aksi taktirde kıyma yeterince baharatlarla yoğunlaşmaz ve yoğurma ısısını fazla almadığından dolayı, çiğ kalır ve dolayısıyla daha sonra sizlerde, karın ağrısına da sebep olabilir.
Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?
Çiğ köfte yapımında, kullanılan tüm malzemelerden bahsettiğimize göre gel gelelim, asıl konumuz olan çiğ köftenin nasıl yapıldığına. Eğer, sende evde leziz çiğ köfte nasıl yapılır merak ediyorsan, bu anlatımı mı sonuna kadar okumanı ve ayriyeten de evde denemeni tavsiye ederim.
Öncelikle, çiğ köfte yapımında kullanılan, tırtıklı çiğ köfte tepsisini alarak, içerisine bulguru dökün. Daha sonra kaynamış suyu ve tuzu ilave ederek bulguru iyice karıştırın. Karıştırma işleminden hemen sonra, daha önceden küçük küçük dilimlediğiniz domatesi, soğanı, maydanozu ve sarımsağı da karışıma ekleyin. Tabi ki çiğ köftemizin harcı bu kadarla bitmedi. Sıvı yağı, nar ekşisini ve nar sosunu da karışıma ekleyerek, karışımı 5 dakika yoğurun.
Çiğ köfte tepsisinde, çiğ köfte harcını 5 dakika yoğurduktan sonra harca, biber salçasını ve domates salçasını da ilave ederek yoğurma işlemine, devam edin. Salçayı, tüm harca iyice karışıncaya kadar yoğurduktan sonra ana bahar-atlarımızdan olan kırmızı pul biberi, toz kırmızı biberi, kara biberi, kimyonu ve kekiği de karışıma eklemeyi unutmayın. Tüm bu baharatları karışıma ilave ettikten sonra üç adet limonun suyunu da çiğ köfte harcına dökerek en az 40-45 dakika arasında karışımı, iyice yoğurmamız gerekiyor.
Çiğ köfte kıvamını alana kadar yoğurmanız şart. Çiğ köfte ne kadar çok yoğrulursa baharatlar o kadar çok tat verir ve çiğ köfte de o kadar lezzetli olur.
NOT: Çiğ köfte yapımında eldiven kullanmayı unutmayın. Çünkü çiğ köfte yoğurma ısısıyla pişer ve lezzet alır. Çiğ köfte yapımı, yaklaşık 1 saat süren uzun bir işlem olduğundan dolayı, eğer eldiven kullanılmazsa, çiğ köfteniz gerektiği kadar hijyenik, olmaya bilir ve daha sonra enfeksiyona yakalanmanıza da sebep olabilir. Şimdiden tarifimizi deneyen herkese, afiyet olsun. :-)