Anne & Çocuk

Çocuğa Matematik Nasıl Sevdirilir?

Çocuğa matematik nasıl sevdirilir?

Okul öncesi dönemde çoğu çocuk öğrendikleri her yeni şey gibi şekilleri ve sayıları da ilginç bulmaktadırlar. Sayılar hayatlarına girdikten sonra oyuncaklarını, kıyafetlerini, yediklerini bile saymaya başlarlar. Fakat bu durum birinci ve ikinci sınıfta sayılar ile yaptıkları matematik işlemlerinde çok keyifli olmaz.

Matematik işlemlerinde zorluk yaşayan çocukların bu sorununu somut olanla bağlantı kurmakta zorlanmasına bağlayabiliriz. Bundan dolayı çocuklara daha açıklayıcı yaklaşmak gerekir. Yani 10+5=? Yerine 10 çiçeğin var 5 tane de çiçek eklersen kaç çiçeğin olur gibi sorular yöneltmek gerekir.

Matematik konusunda çocuğunuza yardımcı olmak istiyorsanız matematiğin hayatın içerisinde yerleşmiş şeklini anlatmanız daha doğrudur. Küçük yaşlardan itibaren çocuğunuza matematiği sevdirirseniz ve rakamlar ile iyi ilişki kurmasını sağlarsanız matematik notları daima yüksek gelir. Bizler bu konuda size yardımcı olmak istediğimizden çocuğunuzun matematik becerilerini geliştirmesi için bazı notları bir araya getirdik.

Okul öncesi eğitime başlamadan yapılacaklar

Çocuğunuz iki yaşından sonra objeler ile sayılar arasındaki her türlü ilişkiyi anlayabilecek olgunluğa erişmiştir. Örnek verecek olursak: birin ikiden az şey ifade ettiğini kavrar. Artık bu dönemden itibaren matematik oyunlarıyla çocuğunuzun zekâsını geliştirebilirsiniz.

Birlikte sayın: Bir melodi eşliğinde birden ona kadar çocuğunuzun el ve ayak parmaklarını sayın. Bunun yanı sıra etrafta gördüğünüz her şeyi de sayın.

Eşyaları/Nesneleri türlerine göre ayırın: Benzer grupta yer alan eşyaları çocuğunuzun dikkatini çekecek şekilde ayırın. Bu durum çocuğunuzun küme/grup anlayışının artmasına yardımcı olacaktır. Oynadığı oyuncaklarını kümelendirin. Bebekleri bir tarafa arabaları, uçakları bir tarafa koyun ve sonra bunları sayın.

Masayı kurarken yardım alın: Yemek sofrası esnasında her birey için sofraya konulan tabak, bardak, çatal-kaşık gibi nesneler çocuğunuzun matematik becerilerinin gelişmesinde büyük rol oynayacaktır.

Şekillere isim verin: Şekillere vermiş olduğunuz isimler çocuğunuzun matematiği anlamlandırmasında yardımcı olacaktır. Evinizin içinde bulunan dikdörtgen, kare, üçgen gibi nesneleri bulma oyunu oynayın.

Uzamsal ilişkileri öğretin: Çocuğunuzun uzak, yakın, üstünde, altında gibi kavramları öğrenmesini sağlayın. Kutuları, kaseleri doldurup boşaltma yaparak oyun seçenekleri sunun ve böylelikle hacim kavrayışı için zemin hazırlayın.

Büyüklükleri kıyaslayın: Çocuğunuzun oyuncaklarını büyük-küçük olarak nitelendirirseniz kavramları öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

Matematik kavramları ile konuşmaya çalışın: Günlük hayatta sıklıkla kullanmış olduğunuz kavramları çocuğunuza yansıtarak kelimeler arasında bulunan farklılıkları öğrenmesini sağlayın. Çok fazla-çok sayıda gibi…

Sayıları görsel olarak nitelendirin: Evinizin içinde, dışarıya çıktığınızda gözünüze takılan her türlü rakamı hem gösterin hem de söyleyin. Bu çocuğunuzun rakamları yazılı olarak görmesini sağlar.

cocukmatematik_12

Okul Çağı Çocukları

Çocuğunuz artık okula başladıysa matematik konusunda ki becerilerini geliştirmesinde sadece öğretmeninden yardım almanız doğru değildir. Günlük hayatta karşınıza çıkan her türlü fırsatı değerlendirerek çocuğunuza matematik konusunda yardımcı olabilirsiniz.

Para konusu: Çocuğunuza düzenli olarak her hafta harçlık verirseniz matematik becerilerinin gelişmesinde çok iyi yardımcı olabilirsiniz. Parasını nerede kullanacağını, almak istediği şey için kaç hafta para biriktirmesi gerektiğini hesaplayın. Bozuk paralarını sayması içi yardımcı olun. Markete gönderdiğinizde kaç para vereceğini, kaç para üstü alması gerektiğini ona sorun.

Mutfak hesaplamaları: Bu konuda pilav pişirmeyi örnek verebiliriz. Pilav yaparken pirinci bardak ile ölçün. Koyduğunuz her pirinç bardağı için ne kadar su eklemeniz gerektiğini sorup cevaplamasını isteyin. Keke keserken dilim hesaplamasını, kurabiye pişirirken tepsinin kaç kurabiye alabileceğini hesaplatın.

Spor konusunda ki hesaplamalar: Çocuğunuzun ilgi duyduğu spor dalı ile ilgili hesaplamalar yapmasını sağlayın. Örneğin: en sevdiği oyuncunun kazandığı sayılar, yaptığı hareketler, sayısal verileri hesaplama, bu konuda bir çizelge tutmasını sağlayabilirsiniz.

Ev içerisinde ki görevleri: Kaç iç çamaşırı olduğunu tahmin etmesini veya çamaşır sepetinin içerisinde kaç çift çorap yer aldığına dair oyunlar oynayabilirsiniz. Akşam eve misafir geldiğinde hangi yemekten ne kadar pişirilmesi gerektiğini sorun.

Edebi matematik: Uyku saatinde çocuğunuza okuyacağınız hikâyenin içerisinde çocuğunuzun matematik becerilerinin gelişmesini sağlayan kitapları tercih edebilirsiniz. Farklı bir alternatif olarak içerisinde birçok hikâyenin yer aldığı kitapları okuyarak içinden sayı tutup tuttuğu sayıya denk gelen hikâyeyi okuyabilirsiniz.

Oyun vakti: Monopoly, Scrabble, Tombala gibi oyunlar bunun yanı sıra kağıt ve okey oyunları, sayıların yer aldığı hesaplamalı oyunlar oynayarak çocuğunuz ile bu süre içerisinde keyifli dakikalar geçirebileceğiniz gibi çocuğunuzun matematik becerilerinin de gelişmesine yardımcı olabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu