Çocuğu Okula Yeni Başlayanlar için İpuçları
Çocuğu okula yeni başlayanlar için ipuçları
Konu İçeriği
Çocuklar okula başladıktan sonra hayatlarında yeni bir sayfa açılmaktadır. Bu yeni sayfada onları zorluklar ve kaygılar beklemektedir. Peki, ebeveynler okula yeni başlamış olan çocuklarına davranışlarında nasıl bir yol izlemelidirler? Bu konuda Uzman psikolog Ayben Ertem, okula yeni başlayan çocukların anne ve babalarına öneriler sunmaktadır.
Yaşayacağı değişimler konusunda onunla konuşun
Okula yeni başlamış olan çocuğunuz ile iyi iletişim içerisinde olmak önemlidir. Okula başladıktan sonra hayatında değişimler yaşayacağı ve bu değişimlerin olumlu yönde olacağını ona anlatın. Güvenli bir şekilde okula başlayabilmesi için yeni şeyler öğreneceğini ona aşılayın. Okul hayatının olumlu yanlarından bahsederek edineceği yeni çevresine kolay adapte olmasını sağlayın. Kendi başına birçok şeyi yapmasına izin vererek okul içerisinde yaşayacağı zorlukların önüne geçebilirsiniz. Tuvalete gitme, yemek yemek, ellerini yıkama, üstünü giyinme, şişe kapağı açma, ambalaj kapağı açma gibi beceriler okul hayatında kolaylıklar yaşamasına yardımcı olabilir.
Bunların yanı sıra çocuğunuzun okul ile alakalı duygularını da öğrenip onunla konuşmayı deneyin. Okula dair size soru sormasına izin verin. Onu dinleyerek düşünceleri hakkında eleştiri yapmadan sorularını en iyi şekilde cevaplamaya çalışın.
Pozitif konuşma yaparak heyecanına ortak olun
Çocuğunuz ile konuşma yaparken pozitif olmaya dikkat edin ve heyecanına ortak olun. Okul dönüşü onu hoş bir şekilde karşılayın ve soru yağmuruna tutmayın. Çünkü soru yağmuruna tutulduklarında cevap vermek istemezler. Daha çok kendini rahat hissettikleri zamanlarda duygularını anlatırlar. Anlattıkları hakkında eleştiri yapmamaya gayret edin. Aksi takdirde sizden bazı durumları saklayabilir hatta değiştirip anlatabilirler. Çocuğunuza daha anlayışlı bir şekilde yaklaşıp klasik sorulardan vazgeçin.
Kavgacı çocuğunuz ile iletişim kurma
Eğer çocuğunuz okulda arkadaşları ile kavga ettiyse bu durumu öğrendiğinizde hemen çocuğunuzu savunmayın. Kavga nedeni hakkında size bir şey anlatmazsa soru yağmuruna tutmayın. Anlayışlı sorular ile yaklaştığınızda size kavga nedenini anlattığında onu eleştirmeyerek neden sana vurduğunu düşünüyorsun gibi sorular yönlendirebilirsiniz. Sonrasında da her iki tarafın duygu ve davranışları hakkında tartışma yapabilirsiniz.
Anne ve babalar çocuklarının kendisini savunması için bazı durumlarda sana vurana sen de vur diyebiliyor. Bu doğru değildir. Böyle bir durum yaşandığında çocuğunuzu dikkatli bir şekilde dinleyip bu konu hakkında kendi çapınızda bir takım stratejiler oluşturabilirsiniz. Kavga esnasında çocuğunuzun bu durumdan kaçınmasını, arkadaşını uyarmasını veya öğretmenine bu durumu anlatmasını sağlayabilirsiniz.
Sorumluluk takvimi oluşturun
Eğer bir evde ki çocuk ve ebeveyn ilişkisi iyiyse bu durum çocuğun evde ki sorumluluklarından tutun da okulda ki sorumluluklarına kadar her şeyi etkiler. Evde çocuğunuza sorumluluk takvimi oluşturup küçük yazılı, sözel notlar ile çocuklarınıza küçük hatırlatmalar yapabilirsiniz. Televizyon ve İnternet başında geçireceği zaman ile ilgili kurallar belirleyip farklı seçenekler sunabilirsiniz.
Bilgisayar da 1 saat vakit geçirmesine izin verildiyse çocuğunuza sabahtan mı yoksa öğleden sonra mı bu saatini değerlendirmek istediğini sorabilirsiniz. Ödev yapma konusunda ise hangi dersi önce yapmak istiyor gibi seçenekler sunabilirsiniz. Böylelikle sorumlulukları konusunda da onu teşvik edebilirsiniz.
Çocuğunuz ders çalışmak istemiyor, dersin başından sürekli kalkmak istiyorsa bilgisayar başında devamlı kalmak istiyor ve bu durumdan siz de vazgeçiremiyorsanız konu ile alakalı uzman bir psikologdan yardım alabilirsiniz.