Çocukla Nasıl Oyun Oynanır?
Çocukla nasıl oyun oynanır?
Konu İçeriği
Çocuklar oyun oynamak için dünyaya gelmiş olan varlıklardır. Onlar için yemek yemek ve uyumak nasıl bir ihtiyaç ise, oyun oynamak da doğal bir ihtiyaçtır. Oyun oynanması engellenen çocukların sağlıklı olarak gelişmeleri de engellenmektedir. Oyunlar, çocukların psikolojik, zihinsel ve sosyal gelişimlerinin sağlıklı olabilmesi için oldukça önemlidir. Oyun oynamanın önemini ve etkilerini Memorial Suadiye Tıp Merkezi Çocuk ve Ergen Psikolojisi Bölümü Uzmanı Psk. Elit Bilge Bıyıkoğlu anlatıyor…
Çocuğunuza oyun yaşının geçtiğini vurgulamaktan kaçının
İçinde bulunduğumuz eğitim sistemi, çocukların oyun oynamayı unutuyor. Kendilerini tamamen derslere, sınavlara ve ev ödevlerine adıyor. Okuldaki oyun zamanları kısıtlı olan çocuklar, çalışan anne babaların yoğun olmaları nedeniyle de engelleniyor. Hatta bazı anne babalar çocuklarının sadece akademik olarak başarılı olmasına önem vererek, oyun oynamayı unutmasına neden oluyor. Mağazalardaki oyuncakçıların önünden geçerken oyuncak almasını isteyen çocuğuna, “sen oyun oynayacak yaşı çoktan geçtin” diyen anne-babalar bile var.
Spor yapmak çocuğun oyun isteğini azaltmaz
Anne-babalar genellikle çocuklarını hafta sonları için spor yapmaya gönderdiklerinde, onların rahatladıklarını zannederler. Oysaki hiçbir spor aktivitesi oyunun yerini tutmaz. Spor yaparken çocuklar bir yetişkin gözetiminde oldukları için, onların koyduğu kuralların sınırların içerisinde kalırlar. Oysa oyun oynarken tamamen özgürdürler. Kendi sınırlarını ve kurallarını kendilerini belirlerler.
Çocuğunuz oyunla beraber özgüven kazanıyor
Çocukların sosyal, zihinsel ve ruhsal gelişimlerini tamamlayabilmeleri için oyun oynamaya ihtiyaçları vardır. Oyunlar sayesinde çocuklar, kendi becerilerini ve yeteneklerini keşfederler. Oyunla beraber çocukların öğreneceği pek çok şey vardır. Örneğin; insanlarla nasıl iletişim kurabileceğini, problemlerini nasıl çözebileceğini, gerçek hayatta karşılaşabileceklerini, yaratıcı ve özgür düşünmeyi öğrenirler. Oyunlar çocukların gelecekte yaşayabileceği hayatın temellerini oluşturduğu bir gerçektir.
Hep birlikte oyun oynayın
İşten geldiğinizde çocuğunuzla oyun oynamak için geçireceğiniz bir saat çocuğunuzun güvenini arttırırken, sizi de psikolojik olarak rahatlatacaktır. Hep birlikte vakit geçiren ve eğlenen ailelerin çok daha az sorun yaşadığı görülmüştür. Bu olay çocuklarınızın öz güvenlerinin artmasını da sağlayacaktır.