Hamilelik Psikolojisi
Hamilelik Psikolojisi
Konu İçeriği
Anne adayları, hamilelik psikolojisine dikkat! Evet hamilelik sürecinde anne adayında bedensel olarak bir dizine, sağlık sorunu çıkar. Ancak bu bedensel sağlık sorunlarının yanı sıra, anne adaylarının psikolojik sorunlarında, ciddi bir artış da görülmektedir. Bu sebepten hamilelikte ruh sağlığı psikolojik uzmanlarımız tarafından dikkat çekmektedir.
Yapılan araştırmalara göre anne adaylarının birçoğu hamilelik psikolojisi yaşamaktadır. Tabi ki bu durum oldukça normal ve kabul görülmektedir. Özellikle de ilk annelik tecrübesi yaşayacak olan hamileler için bu durumun yaşanması gayet doğal karşılanmaktadır. Ancak psikoloji uzmanlarımız, öyle söylemiyor. Evet, uzmanlarımız içinde hamilelikte, ruh sağlığı bozukluğu yaşanması, bilindik bir durumdur. Ama önlemi alınmazsa ve bu altın süreç’i ciddi ruh sağlığı sorunları ile geçerse, anneyi doğumdan sonrada etkileyeceği kaçınılmaz bir gerçektir.
Anne adayı, hamilelikten öncede bazı psikolojik problemler yaşıyorsa ve hamileliğinde bir uzmanla irtibata geçmemiş ise hamileliği ve daha sonraki dönemlerinde psikolojik sorunlar yaşaması, muhtemel bir durumdur. Peki, hamilelik döneminde yaşan yaygın psikolojik sorunlar nelerdir?
Hamilelikte Yaşanan Yaygın Olan Psikolojik Sorunlar
Anne adaylarının depresyonu, başlığı altında yer alan hamilelik psikolojisi, psikolojide geniş bir alan kitlesine, sahiptir. Hamilelikte meydana gelen ruhsal bozukluklar, doğum öncesi hormonlar ve vücuttaki bazı değişimler ile beraber, meydana gelme olasılığı daha yüksektir. Hamilelik esnasındaki kaygı ve depresyon, majör duygusal rahatsızlıkları oluşturmaktadır. Tabi doğum öncesinde yaşanan bu ruh sağlığı sorunları, psikolojide üç ayrı majör ruhsal bozukluk grup’un da incelenmektedir. Hamilelikte yaygın olarak yaşanan psikolojik sorunlarda, bu üç farklı majör depresyonunun, içinde yer almaktadır.
Gebelik Ve Doğum Sonrası Yaşanan Depresyon (Majör Depresyon)
Hamilelik depresyonu olarak bilinen bu olgu, anne adaylarının sıklıkla yaşadığı durumlardan birisidir. Bu durumun önlemi alınmazsa, anne ve bebeği şiddetli bir şekilde etkisi altına alabilir. Bu durumun ana sebeplerinden biriside hamilelik hormonlarının ani yükselişi ve vücut değişiklikleridir. Baba adaylarının dikkatine, bu süreç esnasında eşinizin yanında olmanız ve onunla vakit geçirmeniz, eşinizde ruhsal olarak daha olumlu etkiler bırakacaktır. Hamilelikte yaşanan ruh sağlığı probleminin en temel çözümü, eşlerin beraber vakit geçirmesi ve birbirlerine karşı empati düşünceleri ile yaklaşımlarıdır. Baba adaylarının gözü hep altın süreçten geçen eşlerinin üstünde olmalı. Çünkü bu süreç esnası, anne adayının psikolojik sorun yaşaması için müsait bir durumdur ve bu aşamayı, en sağlıklı şekilde eşlerinin desteği ile atlatırlar. Duruma geç kalmış baba adaylarının ise derhal bir psikoloji uzmanı ile görüşüp, duruma müdahale etmeleri şart! Aksi taktirde anne adayı majör depresyonu dediğimiz dönemi ağır atlatır. Peki, hamilelikte yaşanan majör depresyonunun belirtileri nelerdir?
Hamilelikte Majör Depresyon Belirtileri
- Uyku dengesizliği, ya aşırı uyku düşkünlüğü yaşamak ya da ciddi uykusuzluklar yaşaması,
- Aşırı derecede iştah kaybı nedeniyle, ciddi kilo kaybı yaşaması,
- Ruh hali dalgalanmalar yaşanması,
- Ciddi enerji eksikliği yaşaması,
- Devamlı huzursuzluk hissiyatı yaşanması,
- Tahminleri zorlayan tuhaf nitelemeler yaşaması,
- Kendine zarar verme düşünceleri yaşaması,
- kendini suçlu ve değersiz hissetme duygularını yaşamasıdır.
Hamilelik Terapisi
Durumun ciddiyeti fark edilir edilmez, hamilelik terapisi uygulanmalıdır. Hamilelik terapisi, anne adayını, ani bir şekilde düzeltmez. Ancak düzenli bir şekilde terapi uygulaması, anne adayında olumlu değişikliklerin doğmasına sebep olur. Hamilelik terapisi, gebelik sürecini daha ılımlı ve daha sevecen bir dönem kılar. Peki, hamilelik terapisinde uzmanlar tarafından nasıl bir yol izlenmektedir?
Uzmanlarımızın terapi şekli anne adayının ruh sağlığıyla, doğru orantılıdır. Psikologlar, işlerinde uzman oldukları için ve bu tarz ruh hatalıklar da nasıl müdahale edeceklerini daha iyi bildikleri için bir uzman görüşü, her zaman önem arz etmektedir. Psikologlar genelde terapiye, enerji ile başlarlar. Enerji eksikliğini giderme yöntemi, psikolojinin temelidir diyebilirim.
NOT: Hamilelik süreci, psikolojik olarak oldukça hassas bir dönemdir. Bu dönemde baba adaylarının sabırlı ve anlayışlı olması, eşlerinin ruhsal sağlığı için en etkili hamledir. Bu süreç de baba adayının eşine nasıl davranacağını ve onu olumsuz etkilemeden, onunla nasıl anlaşacağını bir uzman yardımıyla daha kolay ve etkili kılabilir.