Hem Zayıflama Hem de Zinde Kalmanın Yolu Ketojenik Diyetten Geçiyor!
Son yıllarda adını sıkça duyduğun bu yeni diyet, daha önce hastalıkların tedavisi için kullanılıyordu. Özel ketojenik beslenme ilkeleri ile planlanan bu diyette en önemli kural karbonhidrat tüketiminden uzak durmak! Ayrıca bu diyet sayesinde fiziksel ve zihinsel anlamda da kendini daha iyi hissedeceksin.
Ketojenik Diyet Nedir: Enerji için Yağ Yakımıdır!
Konu İçeriği
Ketojenik diyet ile hedeflenen, vücudundaki ketonların yani enerji moleküllerinin üretilmesini sağlamak. Bu üretim için de karbonhidrat ve proteini az tüketmek gerekiyor. Böylece vücudun keton üretimi için kendini hazırlıyor. Bu ketonlar da karaciğerinde üretilmeye başlayarak beynine kadar uzanan bir yolda enerji kaynağı haline geliyor.
Ketonların devreye girmesiyle birlikte vücudunun temel enerji kaynağı yağ hücreleri haline geliyor.. Doktorundan gerekli önerileri alarak uygulayabileceğin bu diyetle kan şekerinin dengelendiğini hatta cildinin artık sivilcelere geçit vermediğini de görebilirsin! Peki, ketojenik diyet döneminde nasıl beslenmelisin?
Ketojenik Diyet Listesi için Önemli Bilgiler
Öncelikle her diyet programında olduğu gibi ketojenik diyet uygularken de yemen ve yememen gerekenleri ayrı listeler halinde yazarak işe başlayabilirsin. Böylece diyet takvimin süresince dolabında yer alması gerekenler için alışverişini yapabilir, uzak durman gereken besinleri de mutfağından çıkarabilirsin. Öncelikle ketojenik diyet boyunca tüketmemen gerekenlere bir göz atalım.
Ketojenik Beslenmede Bu Besinlere Yer Yok!
Buğday, mısır, pirinç ve yulaf gibi tahıllara ketojen diyet listesinde yer vermemelisin. Nişasta ve şekerden de uzak durmalısın. Örneğin patates ve mısır mutfağında yer almamalı. Ayrıca unlu mamuller, makarna, sosis ve salam gibi işlenmiş etler de ketojenik diyet süresince tüketilmemeli. Tatlı krizlerinde geçici mutluluk sağlayan şekerlemeler, dondurma ve meyve suları da yasaklar listesinde yer alıyor. Ayrıca fast food tüketiminden de mutlaka uzak durmalısın.
Ketojenik Diyet Listesinin Temel Besinleri
Yasakların ardından şimdi de bu diyetle birlikte tüketebileceklerine bakalım. Öncelikle sağlıklı yağlar, yani zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, susam yağı gibi yağlar listende yer alabilir. Domates ve brokoli gibi nişastalı olmayan sebzeler de ketojenik beslenmede sana yağ yakımı için yardımcı olur. Roka, marul ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler de tüketebilirsin. Baharatlar, ceviz ve yer fıstığı gibi kuru yemişler, yağlı balıklar, tam yağlı süt ve tam yağlı peynir de seveceğin lezzetler olarak bu listede yer alıyor. Şimdi de örnek bir liste ile ketojenik diyet ile geçen bir günün özetini yazalım.
Ketojenik Diyet Örnek Listesi
- Kahvaltı:
- Peynirli omlet, domates ve bir fincan kahve
- Acıktığında:
- 1 avuç yer fıstığı ya da 2 ceviz
- Öğlen Yemeği:
- 1 kâse buharda pişmiş brokoli (üzerine biraz zeytinyağı ekleyebilirsin)
- Birkaç dilim peynir ve ızgarada pişmiş tavuk
- Acıktığında:
- 1 kâse yağlı ev yoğurdu
- Akşam Yemeği:
- Karnabahar ya da tercih edeceğin başka bir sebze ile birlikte ızgara köfte
Bu bir günlük örnek listedeki besinleri ketojenik diyette tüketebileceğin diğer besinlerle değiştirerek kendine leziz menüler hazırlayabilirsin. Tüm bunları hazırlarken zamandan da tasarruf etmeyi tercih edersen Juico’nun uzman titizliği ile hazırladığı beslenme paketlerinden birini de seçebilirsin. Juico, diyetin için gerekli olan tüm besinleri senin için temin ediyor ve sana özel olarak hazırlayıp kapına kadar getiriyor! Sen de daha sağlıklı ve fit bir beden için Juico’nun desteğini alabilirsin!