Sivilce Sorunu, Sivilce Nasıl (Neden) Oluşur ve Sivilce (Akne) Tedavisi
Sivilce Sorunu
Konu İçeriği
Hemen her yaş ve cinsiyetteki kişilerde görülebilen, en sık karşılaşılan cilt sorunu sivilce diye bilinen aknelerdir. Sivilce sorunu bazen sadece cilt sorunu olsa da bazen başka hastalıkların belirtisi olabilir. Sivilceler hangi durumda bir jinekolojik hastalığa sebep olabilir, yazımızda bunu inceleyeceğiz.
Sivilce Nasıl Oluşur?
Vücudumuzun her yerinde, özellikle kıl kökleri içinde yağ bezleri yer alır. Yağ bezlerinin amacı cildi korumaktır ancak yağ bezi dışarı açılamadığı takdirde sivilce oluşumuna sebep olur. Yani sivilce, yağ bezlerinden kaynaklanan bir hastalıktır denilebilir.
Özellikle yüzde, alında, burunda, sırtta, göğüste ve omuzlarda oluşan sivilceler cilt yapısını geçici olarak bozarlar. Bazen de bu lezyonlar iyileşse dahi iz bırakabilirler.
Özellikle kıl köklerinde biriken yağlar, kıl köküyle dışarı atılamazsa ölü hücreler orada birikir. Bakteriler için de uygun bir besiyeridir. Bu bölgelerde kızarıklık, şişlik ve ağrı gibi iltihap belirtileri görülür. İlerleyen aşamada ise basıncın artması ile sivilce kendiliğinden patlar.
Sivilce Neden Olur?
Bu konuda en çok kabul gören kanda artan erkeklik hormonuna bağlı olarak, kıl kökünün içinde bulunan sebum salgısının artmasıdır. Ergenlik çağı döneminde sivilce sorunun artmasının nedeni de büyüme ve gelişme amacıyla fazla salgılanan erkeklik hormonlarıdır.
Sivilce neden olur sorusunun bir diğer cevabı ise genetik faktörlerdir. Anne babasının ergenlik çağında sivilce problemi yaşayan kişiler olması da sivilce problemine de sebep olur.
Kadınlarda adet kanamasından önce değişen hormonlar nedeniyle sivilce artışı olması normaldir. Gebelik halinde, doğum kontrol haplarına başlama ve bitirme halinde, ruhsal değişimlerde, stres durumunda hormon düzeyleri etkilenmektedir.
Sivilce oluşumunu azaltmak için cildi temiz tutmak gerektiği doğru değildir. Çeşitli sebeplerle sivilce oluşumu olabilmektedir. En çok merak edilen ise sivilceler nasıl geçer, sorusunun cevabıdır.
Ergenlik döneminde artan sivilce eğilimi 30’lu yaşlardan sonra azalma eğilimi göstermektedir. Yine de 40-50 yaşlarında dahi sivilce sorunu yaşanması muhtemeldir.
Jinekolojik Açıdan Sivilceler
Kadınlarda sıklıkla görülen polikistik over sendromu, jinekolojik bir hastalık olup sivilce oluşumuna sebep olmaktadır. Adet görememe, yumurtlama olmaması, gebe kalamama, tüylenme, şişmanlama gibi belirtilerle hastalık kendini gösterir.
Sivilce sorunları için genellikle cildiye kliniklerine başvurulmaktadır. Ancak yukarıda sayılan ihtimaller nedeniyle bir de kadın doğum uzmanlarına görünmekte fayda vardır. Özellikle ergenlik döneminde hiç veya çok az sivilcelenme yaşayan insanların sonradan yoğun sivilce sorunu yaşaması halinde olağandışı bir durum vardır. Kesinlikle jinekolojik muayene yapılması gerekmektedir.
Cildiye uzmanı tarafından sivilce tedavisi olarak “izotretinoin” ilacı kullanılması halinde ise, bu ilacı kullanan kadınların gebe kalmaktan sakınmaları gerekmektedir. Çünkü bu ilaç bilinen en güçlü teratojen denilen ve bebekte doğum kusuru yapan ilaçlar arasında yer almaktadır. Bu yüzden ilacı kullanan kişilerin ilaç tedavisi bitene kadar ve hatta tedavi etkileri geçene kadar gebe kalmamaya dikkat etmelidir.
Sivilce (Akne) Tedavisi
Sivilce akne, uzun bir sürede iyileşme göstermektedir. Sivilce tedavileri, yeniden oluşacak sivilcelerden korunmak için oldukça önemlidir. Sivilce tedavisi uygulamalarında sivilceleriniz 6 ila 8 hafta içerisinde iyileşme göstermezse, tedavi yöntemi değiştirilmesi gerekmektedir. Dermatoloji uzmanlarının tedavi yöntemleri sivilce ve aknelere göre şiddeti tamamen değişkenlik gösterebilmektedir. Sivilce (akne) tedavisinde ağızdan kullanılan ilaçlar, kremler, jel ve losyonlar kullanılabilmektedir. Antibiyotikler sivilce (akne) tedavilerinde kullanılabilmektedir. Fakat antibiyotik daha çok şiddetli sivilce ve akne tedavileri için kullanılmaktadır.